Lees verder
Tuinliefhebbers beschouwen de brandnetels als onkruid. Een enkeling weet nog dat je er soep van kunt koken. Minder bekend is dat de brandnetel vanaf de Middeleeuwen tot aan de 17de eeuw werd gebruikt als vezelgewas voor textiel.
Velp

De brandnetel is aan een revival toe, vindt Sytze Wiegersma, projectingenieur bij Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL). Samen met marktpartijen wil hij een business case bouwen voor de verwaarding van de zo vaak verguisde plant. Daarbij gaat het om hoogwaardige vezels voor textiel en automatten, laagwaardige vezels voor papier, eiwit voor food en feed en een mix van vezels en eiwit voor feeddoeleinden. ‘Qua eiwityield is de brandnetel zeer interessant’, zegt Wiegersma. ‘De opbrengst per hectare is hoger dan die van soja en de milieufootprint is lager.’

Binnen de tuin- en akkerbouwopleiding bij VHL wordt momenteel onderzocht hoe de eiwityield verder is op te krikken door verschillende rassen te telen op verschillende bemestingsstrategieën. Komende tijd wordt op labschaal gekeken naar de vezel-versus eiwitsamenstellingen. Eind 2016 wordt duidelijk of een business case is rond te krijgen.

Het brandnetelconsortium bestaat, naast VHL, uit bedrijven als Huhtamaki (papier- en karton), Zeno (bioraffinage), Nettle (kleding) en Visscher Caravelle (automattenproducent) en wordt financieel ondersteund door SNN en Fryslân Ferneit IV.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met het Centre for Biobased Economy (CBBE)