Lees verder
Impershield en Natural Plastics International hebben op 22 september de Natural Fibertastic Award gewonnen voor hun unieke vinding: een 100% biobased coating die voorkomt dat onkruid nog op of tussen staatklinkers of betonstenen kan groeien.
Redactie / Bergen op Zoom

Volgens Willem Kemmers, directeur van Impershield, staan gemeenten te popelen om het product in handen te krijgen, dat onder merknaam Impershield Bioseal Pavement op de markt wordt gebracht. Een laag van dit spul op stoepen, parkeerplaatsen en andere verhardingen zorgt ervoor dat onkruid minimaal 7 à 8  jaar lang wegblijft, blijkt uit praktijkproeven. Mogelijk zelfs meer, zo leert de ervaring met andere producten van Impershield. Ook voorkomt het groene aanslag op de stenen.

Nu kost het de gemeentelijke plantsoenendiensten nog enorm veel werk en geld om onkruid en aanslag mechanisch of chemisch te verwijderen, wat niet altijd milieuvriendelijk kan. Het nieuwe product is gemaakt op basis van boomhars, die eenmaal uitgehard versteent als barnsteen. Het is dus een natuureigen stof die mineraliseert, wat de lange levensduur verklaart. Bij renovatie van het wegdek kan het daarom gewoon worden hergebruikt als fundament voor nieuwe bestrating.

Het duurt nog een maand voor het product op de markt zal worden gebracht, in eerste instantie alleen voor overheden en bedrijven, al wordt er ook door particulieren al volop interesse getoond. “Als zich particulieren bij ons melden die het willen kopen, zal ze niet tegenhouden”, zegt Kemmers. Goedkoop zal het goedje overigens niet worden, al is de prijs nog niet vastgesteld. Kemmers spreekt over “een paar euro per vierkante meter.”

Natural Fibertastic is het jaarlijkse event van het Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC) en Circular Biobased Delta over de toepassing van natuurvezels in de biobased economie.

Lees ook het volledig verslag van Natural Fibertastic op deze website.