Lees verder
Zeewier kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Zeewierteelt op 9% van het Nederlandse deel van de Noordzee kan namelijk al voldoende biobrandstof opleveren om alle huishoudens in Nederland van energie te voorzien. Dat is 10 procent van de totale landelijke energiebehoefte.
Redactie / Petten

Dat zegt Jaap van Hal, innovatiemanager bioraffinage van TNO, op de website van het magazine Process Control. Van Hal coördineert hij het ontwikkelen van nieuwe technologieën bij ECN part of TNO voor bio-raffinaderijen. Dat opende onlangs een speciaal zeewier-processing laboratorium in Petten. Een van de eerste activiteiten van het lab is het maken van een suikerstroop die geschikt is om biobrandstof (butanol) van te produceren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Europese Horizon 2020-project Macrofuels.

Behalve voor biobrandstof, kan zeewier ook worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen, waaronder chemicaliën, bioplastics, voedsel en veevoer. ‘Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame maatschappij’, aldus Van Hal.