Lees verder
Op 7 november 2018 neemt ECN part of TNO in Petten een splinternieuw laboratorium voor zeewier processing in gebruik. Het is het enige ter wereld dat op deze schaal (50 kilo zeewier per dag) is ingericht. Hier kunnen proefbatches van zeewierproducten op kilobasis worden geproduceerd.
Redactie / Petten

Het verwerken van biomassa uit zeewier staat momenteel nog in de kinderschoenen. De ingebruikname van dit laboratorium is dan ook een eerste stap naar verdere ontwikkeling van technologie voor het omzetten van deze biomassa naar groene energie en grondstoffen.

Zo kan TNO samen met bedrijven en andere kennisinstellingen een impuls geven aan de energietransitie en de vergroening van de chemiesector. Het potentieel van zeewier is groot: voedsel, veevoer, hoog- en laagwaardige chemicaliën en brandstoffen. Productie van biobrandstoffen en coproductie van grondstoffen voor de chemie krijgen in het lab speciale aandacht.

Het laboratorium bestaat uit flexibel in te zetten testfaciliteiten, waarmee nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier kunnen worden ontwikkeld. Half-fabrikaten die in het lab kunnen worden geproduceerd, zijn bijvoorbeeld grondstoffen voor brandstoffen, grondstoffen voor duurzame plastics, grondstoffen voor textiel, zoetstoffen, antioxidanten en mineralen. Met de Noordzee als potentiële ‘zeewierschuur’ kan de Nederlandse industrie een prominente rol spelen in de ontwikkeling van deze nieuwe, duurzame bron voor voedsel, grondstoffen en energie.