Lees verder
Midden april verwacht Arnold Stokking (Groene Chemie, Nieuwe Economie, GCNE) 'witte rook' uit de schoorsteen van het Nationaal Groeifonds over het voorstel Agri-Based Chemicals (chemicaliën uit suikerhoudende landbouwgewassen). Dan kan de opschaling van de groene chemie verder vooruit.
Redactie / Den Haag

Het Nationaal Groeifonds is een investeringsfonds van € 20 miljard waarmee de Nederlandse overheid investeert in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn.

De overheid moet daarvoor wel de juiste voorwaarden scheppen, schreef GCNE eerder deze week in een oproep aan het kabinet en de Tweede Kamer. De focus ligt nu tamelijk eenzijdig op CO2-reductie, terwijl er specifieker beleid nodig is voor de opschaling van groene chemie-initiatieven, ondersteund door nieuwe financieringsmogelijkheden voor demonstratieprojecten en het stimuleren van cross-sectorale waardeketens.

Chemie uit het bos

Tijdens de ledenbijeenkomst van het Platform Bio-economie gisteren (31 maart) vertelde Stokking dat het Agri-Based Chemicals-voorstel mogelijk ook model kan staan voor een soortgelijk voorstel gericht op Forest-Based Chemicals (chemicaliën op basis van houtachtige biomassa).

Het plan is pril, maar de voorbereidingen lopen. Dit voorstel zou in de derde Groeifonds-ronde kunnen worden ingediend, die naar verwachting begin 2023 wordt opengesteld.

Zie ook:

Beeld bovenaan: Ozgur Senergin/Shutterstock