Lees verder
Het jaar 2022 wordt cruciaal voor de Nederlandse ambities op het gebied van waterstof en groene chemie, meldt TKI BBE. Er moet meer aandacht komen voor o.a. grensoverschrijdende samenwerking, een forse capaciteitsvergroting van het elektriciteitsnet en het opleiden van ingenieurs.
Redactie / Den Haag

Dat bleek tijdens de derde bestuurlijke rondetafel Waterstof en Groene Chemie begin december. De top van het bedrijfsleven en de kenniswereld maakten daar begin december afspraken over de opschaling van technologie en de intensivering van onderzoek en innovatie. Het gezelschap was eensgezind over de noodzaak om nu snelheid te maken.

Met de officiële goedkeuring van het groeifondsvoorstel GroenvermogenNL (€ 338 miljoen) gaan in 2022 investeringen en programma’s van start om een ecosysteem voor waterstof en groene chemie in Nederland te versterken. Voor de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds zijn diverse plannen ingediend die het ecosysteem verder moeten versterken op het gebied van o.a. agri-based chemicals, apparatuur om elektrolysers te fabriceren, de opschaling en toepassing van groene waterstof, synthetische vliegtuigbrandstoffen en waterstofproductie op zee.

Kritiek was er op het onvoldoende benutten van het potentieel van het EU Innovation Fund. In de eerste ronde van dit Europese fonds met een omvang van € 1.1 miljard is geen enkel Nederlands project gehonoreerd. Inmiddels loopt alweer een tweede ronde, tot maart 2022.

De vierde rondetafel Waterstof en Groene Chemie is op 28 juni 2022.

Lees het volledige verslag op de website van TKI-BBE.

Beeld: Corona Borealis Studio/Shutterstock