Lees verder
Het kabinet heeft het advies van de onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds overgenomen om 5 miljard euro te investeren in 28 projecten die de economie op langere termijn moeten versterken. Daar zit een aantal projecten bij op het gebied van vergroening van de chemie en biotechnologie. Het voorstel Agri-based chemicals kreeg een negatief advies.
Redactie / Den Haag
  • GroenvermogenNL krijgt door de honorering van GroenvermogenII € 500 miljoen om de totstandkoming van een groen waterstofecosysteem in Nederland te versnellen. Dat bedrag komt bovenop de 338 miljoen die het Groeifonds reeds in 2021 toekende. Het programma is gericht op de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. De commissie uit vertrouwen in het opgerichte consortium om bij te dragen aan de energietransitie en vergroening van de industrie.
  • Het voorstel Duurzame MaterialenNL krijgt maximaal € 220 miljoen specifiek voor circulaire plastics. Duurzame MaterialenNL verbindt drie materiaalclusters in Nederland: energiematerialen, constructiematerialen en circulaire plastics. De commissie van het Nationaal Groeifonds ziet in dit ingediende voorstel een sterke combinatie van maatschappelijke baten en een aanzienlijke economische impuls voor Nederland.
  • Zelfdenkende Moleculaire Systemen heeft als doel om ‘big data’ toe te passen op complexe moleculaire systemen om de internationale voorhoede te vormen in de ‘big chemistry’. Het project wordt geleid door een topwetenschappelijk consortium in samenwerking met het Duitse Max Planck Instituut. De investering van het Groeifonds is maximaal € 97 miljoen.
  • Biotech Booster richt zich op het verhogen van rendement van wetenschappelijk onderzoek en op het versterken van het biotechecosysteem. Volgens de commissie is biotechnologie een sleuteltechnologie waarin Nederland uitstekende papieren heeft en daarom investeert het Groeifonds maximaal € 246 miljoen.

De Topsector Chemie was betrokken geweest bij 6 ingediende voorstellen. Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de ChemistryNL: “Het kabinet laat met deze toekenningen zien dat met de inzet van innovatieve chemie het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant bouwt de chemie voort op haar sterke rol voor en grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Aan de andere kant wordt gehonoreerd dat de chemie cruciaal is voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, zoals een circulaire economie die minder afhankelijk is van fossiele grondstoffen.”

Onvoldoende onderbouwd

In dit licht is het opmerkelijk dat het voorstel Agri-based chemicals, ingediend door TKI-BBE en Groene Chemie, Nieuwe Economie, een negatief advies kreeg van de commissie. Dit voorstel richt zich op de opschaling van op suiker gebaseerde chemicaliën en materialen, waaronder verpakkingsmateriaal. Daarmee levert het een bijdrage aan de circulaire en de biobased economie. Volgens de commissie is de overall kwaliteit van het plan echter matig. Er gaat bijvoorbeeld onvoldoende aandacht uit naar de bredere maatschappelijke afwegingen rondom ruimtegebruik en de milieueffecten van de extra productie van suikerbieten. Ook is de verhouding tussen de gevraagde publieke investering ten opzichte van private baten onvoldoende onderbouwd.

Duurzaam verdienvermogen

Het Nationaal Groeifonds is in 2020 gestart met als doel om het duurzaam verdienvermogen van Nederland te versterken. Het Nationaal Groeifonds investeert samen met initiatiefnemers in projecten die aan de hoogste standaarden voldoen om te zorgen voor duurzame economische groei op langere termijn. Het kabinet trekt tot 2025 in totaal € 20 miljard uit voor het Nationaal Groeifonds. Het gaat om gerichte investeringen voor kennisontwikkeling en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In deze tweede ronde zijn via verschillende ministeries 37 projecten ingediend. Daarvan zijn er nu 28 positief beoordeeld. De derde ronde van het Nationaal Groeifonds gaat naar verwachting begin 2023 van start.

Beeld: totojang1977/Shutterstock