Lees verder
De energietransitie komt in het nauw door het historisch grote tekort aan personeel; van de vacatures die te maken hebben met de energietransitie is maar liefst 36 procent onvervulbaar. Eind 2021 was dit nog 24 procent. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.
Redactie / Amsterdam

In het coalitieakkoord kondigde het Nederlands kabinet vorig jaar nog de oprichting aan van een klimaat- en transitiefonds ter grootte van € 35 miljard, dat onder meer wordt ingezet voor het aanleggen van infrastructuur voor schone energiebronnen. Het tekort aan gekwalificeerd personeel remt echter een verdere versnelling van de energietransitie. Zo is het moeilijk om aan installateurs te komen, terwijl hun specifieke kennis en vaardigheden cruciaal zijn bij de aanleg van bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen. Monteurs van elektrotechnische panelen moeten met een lampje worden gezocht, evenals installatiemonteurs voor dakwerk, sanitair, verwarming en gas- en waterleidingen.

Eind maart 2022 was gemiddeld bijna 21 procent van alle vacatures onvervulbaar. De energietransitie scoort nog eens 13 procent hoger. ABN Amro spreekt van een recordniveau.

Nu de vraag naar installateurs toeneemt, is het zaak om initiatieven te nemen die het aanbod van dergelijk personeel vergroten. Zo worden in Groningen bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden via het UWV in drie maanden opgeleid tot installateur van zonnepanelen. Brancheorganisatie Techniek Nederland becijferde eind maart dat er in 2022 zo’n 25.000 nieuwe medewerkers zijn. In 2025 zal dat aantal zijn gestegen naar 26.500. De effecten van de oorlog in Oekraïne zijn in die berekeningen nog niet meegenomen. Deze leidt tot een snel groeiende vraag naar verduurzaming van de energievoorziening.

Beeld: I Am Nikom/Shutterstock