Lees verder
Het Nationaal Groeifonds adviseert om €5 miljard (waarvan 3,7 miljard voorwaardelijk) uit te trekken voor financiering van 28 van de 34 ingediende voorstellen. Een aanzienlijk deel van de investeringen is bedoeld voor de chemie: Duurzame MaterialenNL, Zelfdenkende moleculaire systemen, Biotech Booster en GroenvermogenII.
Redactie / Den Haag

“Dit is heel goed nieuws”, zegt VNCI-voorzitter Paul de Krom in Chemie Magazine, waarin de voorstellen worden beschreven. “Het zijn precies de onderwerpen die spelen in de breedte van de enorme transformatie waar chemie en samenleving aan zijn begonnen. Hier kunnen bedrijven, kennisinstellingen en overheid nu samen hard mee aan de slag.”

Met publieke investeringen op het terrein van Kennisontwikkeling en Onderzoek & Ontwikkeling (R&D) en Innovatie wil het Nationaal Groeifonds bijdragen aan de verduurzaming en vernieuwing van het Nederlandse verdienmodel. Daarvoor is het op zoek naar innovatieve projecten, geleid door partijen die de kennis en ambitie hebben om zaken fundamenteel anders aan te pakken.

Als het kabinet de adviezen overneemt, heeft het Nationaal Groeifonds na twee rondes 35 projecten (mede) gefinancierd. In de derde ronde is de verwachting dat partijen rechtstreeks projecten kunnen indienen, in plaats van uitsluitend via betrokken ministeries, zoals dat tot nu toe het geval was. Dit zal vermoedelijk leiden tot een groot aantal nieuwe creatieve initiatieven.

Lees het artikel op de website van de VNCI.

Beeld: jijomathaidesigners/Shutterstock