Lees verder
De lat ligt hoog, maar het Nationaal Groeifonds is beslist ook geschikt voor het mkb, stelt adviesbureau PNO Consultants.
Redactie / Den Haag

Het Nationaal Groeifonds is een investeringsfonds van de Nederlandse overheid, met als doel structurele en duurzame economische groei in Nederland te bevorderen. Het is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën en heeft een totaal budget van € 20 miljard voor een periode van 5 jaar (tot 2024). Dit jaar gaat alweer de derde ronde van start. Het nieuwe kabinet wil overigens de financiële middelen nog verder uitbreiden.

Groot denken is dus nodig om te komen tot een succesvolle subsidieaanvraag bij het Nationaal Groeifonds. Maar bij een juiste aanpak liggen er dan ook geweldig mooie kansen voor ondernemers die samenwerken en met ambitieuze, uitstekend onderbouwde projectvoorstellen komen. De minimale projectomvang bedraagt € 30 miljoen. Daar moet ook privaat en (ander) publiek geld voor worden ingezet en het moet gaan om een eenmalige investering die bijdraagt aan duurzame economische groei.

“Uit onze praktijk weten wij dat er bij ondernemers veel goede projectideeën liggen die uitstekend aansluiten bij de doelen van het fonds” stelt PNO Consultants. “Diezelfde ondernemers vinden het vaak lastig vinden om te bepalen of het fonds wel écht iets voor hen is. Tegen hen zeggen wij: groot denken mág – of beter nog: groot denken móet. Over grenzen heen kijken, zoeken naar samenwerkingspartners om een breed projectconsortium te vormen, en vooral: kijken welke maatschappelijke en technologische uitdagingen zó belangrijk zijn dat ze een daadkrachtige aanpak verdienen. Het fonds biedt juist dáárvoor de mooiste kansen. Zonde om die te laten liggen!”

Kijk op de website van PNO Consultants voor meer informatie.

Beeld: gualtiero boffi/Shutterstock