Lees verder
Dankzij een nieuwe samenwerking tussen Invest-NL en het Nationaal Groeifonds komt er extra kapitaal beschikbaar op de investeringsmarkt, via Invest-NL. Het Nationaal Groeifonds gaat namelijk naast subsidies ook risicokapitaal verstrekken. Daarbij gaat het om zogeheten blended finance: een combinatie van publiek en privaat kapitaal.
Redactie / Den Haag

Publieke kapitaal bestaat vaak uit subsidies, maar kan ook een vorm van investering zijn die wordt terugverdiend of rendement oplevert. Het biedt aanzienlijke meerwaarde in situaties waar bedrijven en projecten te maken hebben met een afnemend risico, dat echter nog wel te groot is voor volledige marktfinanciering. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de opschalings- of groeifasen.

Invest-NL heeft een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van de financieringsaanvraag van de programma’s van Biobased Circular en SolarNL binnen het Nationaal Groeifonds. Zo zijn de juiste partijen bij elkaar gebracht, zijn er financierings- vormen ontwikkeld voor de onderliggende projecten en is de haalbaarheid van verschillende projecten getoetst. Invest-NL krijgt ook een rol in de uitvoering van de programma’s. Dit geeft de mogelijkheid om effectieve financiële ondersteuning te bieden en draagt bij aan het financieren van de toekomst van Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van Invest-NL.

Beeld: whiteMocca/Shutterstock