Lees verder
De Groningse gaskraan gaat in rap tempo dicht, maar huishoudens zijn zo snel niet van het aardgas af. Dat hoeft ook niet, als het aan de bedrijven Viktor Goes Green en Nettenergy BV ligt. Zij willen uit biomassa groen gas produceren dat dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Het kan dan via het aardgasnet worden gedistribueerd.
Bergen op Zoom

Door de temperatuur, de druk en het zuurstofgehalte in biomassa te controleren, kan via vergisting biogas worden gemaakt dat dezelfde mogelijkheden biedt als aardgas. Wel verschilt de samenstelling en bevat groen gas ook overbodige deeltjes, zoals CO₂ en stikstof. Die moeten worden verwijderd. Viktor Goes Green (uit Rumst, België) en Nettenergy (gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, Nederland) bekijken daarom of er componenten uit de chemienijverheid zijn die de technologie kunnen verfijnen. Dat doen ze met ondersteuning uit het Interregproject CrossRoads2.

Het einddoel van de twee bedrijven is het vinden van een werkbare (en economisch haalbare) methode om groen gas te produceren van een samenstelling die compatibel is met aardgas. In dat geval kan het groene gas mee in het aardgasnet worden geïnjecteerd. Op lange termijn zou de vraag naar aardgas daardoor significant kunnen dalen.