Lees verder
Het Europese subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 stelt vanaf 21 maart € 28,5 miljoen beschikbaar voor innovatieve en samenwerkende ondernemers in Gelderland en Overijssel.
Arnhem

Het beschikbare budget wordt verdeeld over drie subsidieregelingen die mkb-bedrijven stimuleren om meer omzet te halen uit nieuwe en duurzame producten.

R&D Samenwerking

Zo is € 20 miljoen beschikbaar voor grote R&D samenwerkingsprojecten. Voorwaarde is dat twee of meer onafhankelijke organisaties samenwerken, waarvan er minstens één een mkb-onderneming is. De subsidie ligt tussen € 350.000 en € 2 miljoen. De regelingen voor kleinere R&D-projecten tot € 50.000 en R&D-samenwerkingsprojecten (MIT) tot € 350.000 worden in 2018 niet onder OP Oost 2014-20120 opengesteld, maar als provinciale regeling.

Stimuleren proeftuinen

Voor het stimuleren van proeftuinen is € 4,6 miljoen beschikbaar. In een proeftuin worden producten, procedés, of diensten getest in een realistische omgeving. Aan de proeftuin doen minimaal twee zelfstandige mkb-ers mee en er worden minimaal twee experimenten verricht, waarbij eindgebruikers worden betrokken. De subsidiemogelijkheden liggen tussen € 200.000 en € 600.000. Deze regeling wordt voor het laatst in deze vorm en omvang opengesteld.

Stimuleren valorisatie

Verder is € 3,6 miljoen beschikbaar voor het stimuleren van cluster- en netwerkactiviteiten van mkb-ondernemingen, gericht op valorisatie. De subsidiemogelijkheden liggen tussen € 200.000 en € 500.000. Ook deze regeling loopt voor het laatst in deze vorm.

OP Oost 2014-2020

In het Europese subsidieprogramma OP Oost werken de EU, het Rijk, en de provincies samen aan een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Speerpunten zijn innovatie en koolstofarme economie in de sectoren: High Tech Systemen en Materialen (HTSM), gezondheid (Health), Agrofood en Energie & Milieutechnologie (EMT). Innovatieve ondernemers uit Oost Nederland zijn vooral de doelgroep. De samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen, en overheden wordt gestimuleerd.

Voor de regelingen die nu zijn opengesteld, kunnen het hele jaar aanvragen worden ingediend. Subsidieaanvragen worden echter op volgorde van binnenkomst beoordeeld en op=op.