Lees verder
Europese subsidie alleen iets voor grote bedrijven? Het SME Instrument van Horizon 2020 is specifiek gericht op het ondersteunen van het MKB bij het verkennen van nieuwe markten en het naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst. Volgende week (7 november) is de eerstvolgende deadline.
Redactie / Brussel

Het budget van het SME Instrument voor de periode 2018-2020 bedraagt ruim € 1,5 miljard. Dat bedrag is beschikbaar voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en het uitvoeren van een businessplannen (voor de commercialisatie wordt geen subsidie verstrekt):

  • Haalbaarheidsstudie: deze fase richt zich vooral op ondernemers die de Europese markt willen verkennen voor het opschalen van hun innovatie. Het vaste subsidiebedrag per project is € 50.000 en de looptijd 6 maanden.
  • Uitvoeren businessplan: deze fase richt zich vooral op innovatieve scale-ups; bedrijven die willen opschalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt willen brengen. Hiervoor is financiering beschikbaar van € 500.000 tot € 2,5 miljoen (70% van het totale project). De looptijd is 12-24 maanden.

Continu open oproep

Het MKB instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft 4 deadlines (‘cut off dates’) per jaar. Eén keer per deadline is het mogelijk een projectvoorstel in te dienen via het deelnemersportaal (Participant Portal) van de Europese Commissie. Dat kan individueel, of samen met andere mkb-bedrijven als partner. Voor fase 1 is de eerstvolgende deadline 7 november. Voor fase 2 is dat 9 januari 2019. De regeling loopt tot en met eind 2020.

Tot nu toe zijn de meeste subsidies verstrekt in de medische sector (544 bedrijven), cleantech (360 bedrijven) en energie (330 bedrijven). Alle onderwerpen en deadlines zijn te vinden op het deelnemersportaal (Participant Portal). Meer informatie is te vinden via de websites van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Europese Commissie.