Lees verder
Nederlandse, Noorse en Zweedse onderzoekers hebben een machine learning-model ontwikkeld dat toekomstige risico's van gewapende conflicten in de Hoorn van Afrika kan voorspellen tot 2050. Daarbij wordt gekenen naar de invloed van klimaatverandering en toekomstige sociale en economische ontwikkelingen in de regio.
Redactie / Utrecht

In dit gebied aan de Afrikaanse oostkust lijden circa 20 miljoen mensen honger door aanhoudende droogte, maar voedselhulp wordt bemoeilijkt door gewapende conflicten, vooral in Somalië en Ethiopië.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Instituut voor Vredesonderzoek Oslo en de Universiteit van Uppsala wilden weten welk effect klimaatverandering op conflicten had, met gebruikmaking van indicatoren zoals bodemvochtigheid en regenval. Het model liet zien dat vooral sociaaleconomische factoren, zoals onderwijs en BBP, de doorslag gaven bij het voorspellen van conflicten, maar ook dat het risico op conflicten door klimaatverandering zal toenemen in grote delen van Oost-Afrika. Om daar wat aan te doen, zijn programma’s nodig voor klimaataanpassing en vredesopbouw die rekening houden met milieuveranderingen.

Lees het volledige artikel op de website The Conversation.

Beeld: NASA Johnson/Flickr, CC BY-SA