Lees verder
Bosbranden, overstromingen, orkanen: 2021 was vooral een jaar van klimaatrampen. Zo'n 77% van de burgers wereldwijd geeft aan de gevolgen van opwarming in hun eigen regio te zien. Toch is het aantal klimaatskeptici de afgelopen drie jaar alleen maar gegroeid: van 31% van de bevolking in 2019 naar 34% in 2021. Het is een substantiële toename, van zo'n 10%.
Redactie / Parijs

Dat blijkt uit het vierde jaarlijkse onderzoek naar de beleving van klimaatverandering, uitgevoerd door bureau Ipsos in opdracht van het Franse energiebedrijf EDF.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan tweederde van de werelbevolking zich zorgen maakt over het klimaat, over alle generaties heen. Maar de nog meer zorgen dan over het klimaat maken mensen zich over de kosten van het leven, het coronavirus, armoede en de zorg. De eigen leefwijze aanpassen door duurzamere keuzes te maken in het eigen leven, is ook niet populair. Voor 69% van de wereldbevolking is de aanpak van klimaatverandering toch vooral een kwestie die overheden moeten oplossen. En minder dan de helft van alle consumenten denkt zelf in actie te moeten komen, bijvoorbeeld door afval te scheiden, vooral seizoensgroente en -fruit te kopen en te streven naar minder verpakkingen. Niet bepaald de maatregelen die de meeste klimaatwinst opleveren. Als het gaat om zaken als minder vlees eten, het autogebruik terugdringen of vliegreizen duurder maken, brokkelt het draagvlak verder af.

Opvallend is de lage bereidheid van Nederlanders om hun eigen gedrag aan te passen: slechts 23%. Met andere woorden: bijna 8 op de 10 Nederlanders wil zijn leefwijze niet aanpassen voor het klimaat. De Belgen scoren slechts marginaal beter: 7 op de 10 past zich niet aan.

Beeld: Sudarshan Jha/Shutterstock