Lees verder
Ondanks ambities van de overheid om duurzaam in te kopen, is het aantal duurzame aanbestedingen in bouw & infra vorig jaar afgenomen. Dat meldde het FD vorige week. Ondernemers blijken zelden een opdracht binnen te halen door zich te onderscheiden op duurzaamheid.
Redactie / Den Haag

Overheden stellen bij aanbestedingen wel steeds vaker duurzaamheidscriteria, maar die zijn zo algemeen, dat iedereen daaraan kan voldoen. Bij het gunnen van de opdracht blijkt de portemonnee toch vaak het belangrijkste. Hoogleraar Arjan van Weele van de TU Eindhoven zegt in het FD dat vooral de financieel directeuren duurzaam inkopen tegenhouden: ‘Het moet elke keer weer iets goedkoper en dan is er geen ruimte voor duurzaamheid.’

Kansen voor biobased

Algemeen erkend is dat een overheid die duurzame producten inkoopt een belangrijke factor is bij het aanjagen van innovatieve markten. Dat geldt zeker voor de biobased economy, die met veel ontwikkelingen maar moeizaam aan een marktintroductie toekomt. De vraag naar biobased producten is hierbij essentieel. In een recent artikel in Agro&Chemie zegt Rob Voncken (voorzitter Green PAC) dat de rol van de overheid als afnemer zelfs belangrijker is dan het verstrekken van subsidie: ‘Je krijgt projecten niet rendabel van de grond als de overheid niet als launching customer optreedt.’ Dat geldt zeker voor complexe projecten als de beweegbare fietsbrug van biocomposiet in Ritsumasyl (afbeelding).

Uit recent onderzoek van het Aanbestedingsinstituut in opdracht van Bouwend Nederland blijkt echter dat de overheid steeds minder duurzaam inkoopt. Duurzaamheid werd in 2016 nog bij 24,6% van de in totaal 1130 aanbestedingen meegewogen. In 2017 gebeurde dat nog in slechts 23,3% van de gevallen. Slechts in zeven gevallen woog duurzaamheid voor meer dan 40% mee.