Lees verder
Ondanks het streven naar circulariteit, worden nog steeds veel afvalstromen gestort en verbrand, omdat er op dit moment nog geen zinvolle bestemming voor is. De HydroCat van kan die ‘lastige’ afvalstromen verwerken en maakt daarvan via hydropyrolyse groene olie en gas. Op die manier verminderen zowel de CO2-uitstoot als het gebruik van fossiele brandstoffen.
Redactie / Rotterdam

De ontwikkeling van de Hydrocat wordt al vanaf de labfase ondersteund door de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Obbotec ontving het Energie Transitie Budget van de gemeente en een subsidievoucher vanuit het innovatieprogramma Energie & Klimaat, voor het ontwerp en een risicobeoordeling van een unit op full scale formaat. En eind vorig jaar kreeg het Hydrocat-project een subsidie toegekend van € 1,7 miljoen vanuit het programma Kansen voor West om in Plant One Rotterdam een demonstratie-unit te bouwen. Deze moet in 2025 operationeel zijn.

Vervuilde en gemengde stromen

Wat de HydroCat bijzonder maakt is dat deze gemengd afval aankan, zogeheten ‘Non Recyclable Waste.’ Het is een gigantisch grote afvalstroom die wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden vervuilde en gemengde biomassa en plastics. Gert Eilander, projectmanager bij Obbotec: “We kunnen zo’n afvalstroom ontdoen van metalen, stenen en overtollig vocht zodat er zoveel mogelijk biomassa en plastics overblijven. Daarna maken we het afval klein, zodat het in een HydroCat-fabriek past. Die is ongeveer zo groot als een container en zet het afval om in olie en gas door een slimme combinatie van meerdere chemische processen. De olie kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld scheepsbrandstof of als basisproduct in de chemie om nieuwe plastic producten van te maken, zoals kleding, telefoons en verpakkingsmateriaal.”

Doordat de HydroCat met kleine units werkt die kunnen worden geplaatst waar het afval is, hoeven er geen grote afvalstromen te worden verplaatst. Een unit kan 10.000 ton afval verwerken. Afhankelijk van de samenstelling wordt het afval omgezet naar ca. 4.000 m3 laagzwavelige, hoogwaardige brandstof en wordt er per jaar tot 24.000 ton aan CO2 gereduceerd. Eilander: “Onze ambitie is om duizenden installaties te bouwen ofwel tientallen miljoenen ton CO2 te besparen. Hiermee zouden we wereldwijd 1% van de klimaatuitstoot kunnen terugbrengen.”

Kennis exporteren

Het realiseren van zo’n innovatie vergt wel veel stappen, duurt jaren en kost veel geld. Investeerders vinden de risico’s vaak te groot om erin te investeren. Daarom is het belangrijk dat er ondersteuning is vanuit de overheid. “Vanuit het Industry Transformers Platform werken we als gemeente samen met de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en het Havenbedrijf”, zegt Peter Verschoor van de gemeente Rotterdam. “We selecteren interessante initiatieven als Hydrocat en helpen hun business case versterken door ze te verbinden aan nieuwe partners, subsidieregelingen en investeerders. Zelf leren we door betrokkenheid bij zo’n project ook goed wat er bijvoorbeeld in wet- en regelgeving of in ruimtelijke ordening moet veranderen om een innovatie verder te brengen. Uiteindelijk kunnen we met een innovatie als deze de positie van Zuid-Holland in de chemische recycling technologie versterken. De kennis die we hier opdoen, kunnen we exporteren over heel de wereld.”

Kijk voor meer informatie over de HydroCat op de website van Obbotec. Voor meer informatie over de subsidieprogramma’s en andere ondersteuning voor bedrijven, zie de website van InnovationQuarter.

Beeld: IndustryAndTravel/Shutterstock