Lees verder
Paques Biomaterials gaat in GETEC PARK.EMMEN een demo-installatie bouwen voor PHA-extractie. Het is een belangrijke stap naar de commerciële productie van volledig biologisch afbreekbare biopolymeren. Het is de bedoeling dat de installatie in 2023 operationeel is.
Redactie / Emmen

Paques Biomaterials heeft met succes een proces ontwikkeld voor de productie van een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer uit organische afvalstromen: polyhydroxyalkanoaat (PHA). Met PHA biedt Paques Biomaterials een alternatief voor het gebruik van conventionele (niet biologisch afbreekbare) kunststoffen op oliebasis die onder meer worden gebruikt in verf, kleding, cosmetica en in de landbouw. Zo biedt Paques Biomaterials een volledig circulaire oplossing voor de toekomst.

De volgende stap in de ontwikkeling en opschaling is het uitvoeren van het extractieproces op demonstratieschaal om het full scale ontwerp te valideren. Paques Biomaterials zal hiervoor in 2023 een demo-installatie realiseren, vooruitlopend op de bouw van de commerciële extractiefabriek. De definitieve investeringsbeslissing hiervoor wordt verwacht in 2024. De totale investering van de demo-installatie en de extractie-installatie wordt geraamd op 58 miljoen euro.

De commerciële extractiefabriek, met een capaciteit van 6 kton PHA per jaar, staat gepland voor 2026 en komt op een perceel van ongeveer 3,2 hectare naast GETEC PARK.EMMEN. Joost Pâques, directeur van Paques Biomaterials: “Wij kiezen voor Emmen omdat alles hier samenkomt: de focus op goene chemie, het Chemport ecosysteem, partners, mensen en de locatie.”

Beeld: Paques Biomaterials