Lees verder
Senbis Polymer Innovations introduceert op 7 april GreenFill, een biobased alternatief voor rubberkorrels op kunstgras sportvelden, tijdens de Sustainable Plastics & Materials Expo 2020 in Emmen.
Redactie / Emmen

De biopolymeer infillkorrels vormen geen gezondheidsrisico en veroorzaken ook geen plastic vervuiling in de omgeving, doordat zij volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Oude autobanden

Op voetbalvelden van kunstgras wordt momenteel veel rubbergranulaat gebruikt, gemaakt van oude autobanden. Dat moet ervoor zorgen de grassprieten overeind blijven staan. Rubbergranulaat ligt echter al een tijdje onder vuur vanwege de mogelijk kankerverwekkende en hormoonachtige stoffen die het bevat. Bovendien belandt volgens schattingen jaarlijks zo’n n 18.000 tot 72.000 ton microplastic in het milieu als gevolg van infill-lekkage.

Senbis ontwikkelde een biopolymeergranulaat dat volledig non-toxisch is, voor goede sporttechnische prestaties zorgt en op het veld een lange levensduur heeft. Dat kan doordat er op een kunstgrasveld weinig biologische activiteit is. Belandt GreenFill buiten het veld, dan wordt het snel afgebroken door bacteriën die in de grond voorkomen.

Praktijktest

De vinding wordt sinds september 2019 in de praktijk getest, in een pilot bij voetbalclub SC Erica in Emmen. Gerard Nijhoving, directeur van Senbis, lanceert GreenFill commercieel tijdens de themasessie ‘Biologisch afbreekbare oplossingen voor microplastische problemen’, op de eerste dag van de Sustainable Plastics & Materials Expo 2020 in het Chemical Cluster Emmen, onderdeel van Chemport Europe.