Lees verder
Senbis Polymer Innovations B.V. in Emmen heeft via haar dochteronderneming SPIC Facilities BV een nieuwe flexibele pilotfabriek voor mono- en multifilamentgarens in gebruik genomen.
Redactie / Emmen

Deze faciliteit biedt nieuwe unieke mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame kunststoffen in de regio Chemport Europe, die toonaangevend is op het gebied van groene chemie. Senbis is sterk gericht op de ontwikkeling van vezels en filamentgarens uit biobased kunststoffen.

Deze smeltspin proefinstallatie is op maat gemaakt door FET, Leeds, UK. Zij kan worden gebruikt voor zinvolle onderzoeksproeven en kleine producties voor toepassingsveldproeven zoals:

  • het samenstellen van polymeren (met de mogelijkheid om additieven zoals weekmakers of natuurlijke vezels toe te voegen);
  • samenstelling en filtratie van gerecycleerde polymeren;
  • de productie van getrokken monofilamenten;
  • de productie van multifilamentgarens, met inbegrip van textielgarens;
  • de productie van bicomponentgarens.

De fabriek is uitgerust met twee extruders, een in de hoogte verstelbare spinbalk, afzonderlijke tekeneenheden voor multi- en monofilamentextrudaten en verschillende opwindmachines. Dit kan worden ondersteund met een nieuwe Krauss Maffei Twin Screw extruder, die de proeffabriek ultraflexibel maakt.

Op de machine kunnen zowel mono- als bicomponentgarens worden geproduceerd. Dankzij deze nieuwe apparatuur, gecombineerd met uitgebreide verwerkings- en laboratoriumfaciliteiten, kan Senbis zich nu buigen over meer uitdagende toepassingen zoals biologisch afbreekbare garens en textiel voor gebruik op zee of in de bodem. Het bedrijf stelt de nieuwe pilotinstallatie open voor de markt en kan ook ondersteuning bieden bij R&D.

Zie de website van Senbis voor meer informatie.

Beeld: Senbis