Lees verder
In de voedingsindustrie ontstaan diverse nevenstromen die vaak worden ingezet als veevoeder, voor de opwekking van bio-energie of voor compostering. Ze bevatten echter ook waardevolle inhoudsstoffen. Het BBI JU project Model2Bio toont aan dat deze goed zijn te valoriseren via een geïntegreerd proces van extractie en fermentatie.
Redactie / Brussel

In het Model2Bio project zochten onderzoekers van Celabor, Wageningen University & Research en Ceit naar een gecombineerde valorisatie: eerst extractie van macro- en micronutriënten en daarna aerobe of anaerobe fermentatie van de reststroom. Op labschaal zijn de meest veelbelovende routes vastgesteld. Die zijn vervolgens op pilotschaal getest. Daaruit blijkt dat het haalbaar is om deze inhoudsstoffen te verwerken tot hoogwaardige producten, bijvoorbeeld voor voedingsingrediënten en toepassingen in de farmacie, cosmetica of als biologische gewasbescherming:

  • Kaaswei: extractie van eiwit, gevolgd door aerobe fermentatie tot gistolie (een mogelijk alternatief voor palmolie), of door anaerobe fermentatie tot vluchtige vetzuren;
  • Bierdraf: extractie van eiwit, gevolgd door aerobe fermentatie tot schimmeleiwit;
  • Wijndruivenpulp: extractie van polyfenolen met anti-oxiderende werking, gevolgd door aereobe fermentatie tot de caloriearme zoetstof erythrol;
  • Aardappelstoomschillen: extractie van glycoalkaloïden (bruikbaar als gewasbeschermingsmiddelen), gevolgd door anaereobe fermentatie tot vluchtige vetzuren.

Het uiteindelijke doel van Model2Bio is de ontwikkeling van een beslis-tool, gebaseerd op wiskundige modellen, om reststromen uit de agrovoedingssector te voorspellen en de beste routes voor de valorisatie ervan te bepalen.

Kijk voor meer informatie op de website van Model2Bio en Flanders’FOOD.

Beeld: Cagkan Sayin/Shutterstock