Lees verder
Bij de productie van Deense kersenwijn blijven kersenpitten achter als reststroom. Daarvoor is nu ook een hoogwaardige toepassing: Hanzehogeschool Groningen haalt er met hightech apparatuur op semi-industriële schaal pigmenten, aromaten en smaakstoffen uit.
Redactie / Groningen

Rob van Haren, lector aan de Hanzehogeschool: “Onze specialiteit betreft primair de ontwikkeling en extractie van hoogwaardige componenten: bioceuticals. Denk hierbij aan clean label aromaten en smaakstoffen, maar ook aan bijvoorbeeld cosmetica en welzijnsbevorderende stoffen. “

Met behulp van een olfactometer gekoppeld aan een gaschromatograaf kan Van Haren de samenstelling van deze stoffen zowel numeriek als sensorisch karakteriseren.

Het onderzoek maakt deel uit van BIOCAS; een Interreg NSR-project gericht op het transformeren van landelijke gebieden rond de Noordzee in slimme, gespecialiseerde regio’s, waar lokale biomassastromen worden gevaloriseerd door middel van bio-cascadering.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie

Beeld: MarcoFood/Shutterstock