Lees verder
Zowat 50% van het wereldwijde afval is organisch. Op Europees vlak wordt nu een oplossing gezocht voor een beter beter hergebruik van dit organisch afval met behulp van wiskundige modellen, meldt het Vlaamse agrofoodcluster Flanders' FOOD.
Redactie / Brussel

Model2Bio is erop gericht een instrument te ontwikkelen om reststromen van organisch materiaal uit de voedingsindustrie te voorspellen, en de beste routes voor hergebruik van dit afval te identificeren. De tool wordt getest en gevalideerd voor sectoren zoals vlees, groenten, zuivel en alcoholische dranken in Spanje, België, Nederland en Griekenland.

Organisch afval wordt momenteel vooral gebruikt als diervoeder, gecomposteerd, verbrand of gestort. Met een betere voorspelbaarheid van de beschikbaarheid, komt hergebruik als feedstock in de Europese biogebaseerde industrie binnen bereik. Als voorspellende simulatiesoftware zal de tool rekening houden met de fysicochemische kenmerken van de organische reststromen in de agrovoedingssector en hun bruikbaarheid afhankelijk van sociale, economische, milieu- en wettelijke criteria van de regio.

Alternatief voor fossiele grondstoffen

Het project loopt drie jaar en wordt gefinancierd door de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) binnen het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Het resultaat wordt afgestemd met het Europese Circulaire Economie concept. Het zal bijdragen aan de doelstelling van de Europese Unie om de hoeveelheid organisch afval op stortplaatsen aanzienlijk te verminderen en een alternatief bieden voor fossiele grondstoffen

Het project wordt gecoördineerd door Asociación Centro Tecnológico (CEIT), en combineert de expertise van denktanks, technologieontwikkelingsentiteiten, onderzoekscentra, universiteiten, industrie en overheden uit zes Europese landen. Deelnemers zijn o.a. Centro Tecnológico de la Industria Cárnica en Centro de Innovación y Tecnología Alimentaria de España (CTIC-CITA); de Engineering Faculteit van de Universidad de Navarra (Tecnum); Wageningen Food & Biobased Research in Nederland; het Belgische wetenschappelijke en technische ondersteuningscentrum CELABOR; het Cluster of Bioeconomy and Environment of Western Macedonië (CluBE); CLUSTER FOOD + I Association; Flanders’ FOOD; het Poolse ingenieurs- en adviesbureau IZNAB; het European Science Communication Institute (ESCI) en het afvalbeheer bedrijf van West-Macedonië (DIADYMA).

Beeld: g215/Shutterstock