Lees verder
Biogas produceren is voor de voedingsindustrie de meest efficiënte manier om van organische reststromen af te komen. Zeker als het biogas wordt omgezet naar voertuigbrandstof. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Linköping (Zweden).
Redactie / Linköping

In de studie werd gekeken naar de efficiency van drie opties om reststromen uit de voedingsindustrie te verwerken. Vaak wordt een groot deel van deze reststromen gebruikt als veevoer, terwijl de rest naar de composthoop gaat of wordt verbrand. De onderzoekers concludeerden dat doorgaan op deze voet in bijna alle gevallen de minste winst oplevert voor het milieu, de portemonnee en energiebesparing. Vergisting tot biogas levert meer op en in 80% was het converteren van biogas naar voertuigbrandstof het meest efficiënt, zeker als daarbij elektriciteit uit windenergie wordt gebruikt.

In het onderzoek zijn uiteenlopende waardeketens in vijf regio’s in Zweden onder de loep genomen. De onderzoekers concluderen dat samenwerking tussen de voedselindustrie industrieën en vooral de energie- en de publieke sector wenselijk is, om het ‘enorm en winstgevend’ potentieel voor het gebruik van biogas te ontsluiten. Dat zou goed zijn voor zowel het milieu als de economie.