Lees verder
De productie van groene waterstof op basis van windenergie kan nu al commercieel haalbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de economen Gunther Glenk van de Technische Universiteit München (TUM) en Stefan Reichelstein, onderzoeker aan de Universiteit van Mannheim en de Stanford University.
Redactie / München

De onderzoekers tonen in een analyse aan dat zero-emissie en winstgevende waterstofproductie haalbaar is. Hun onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature Energy en laat zien dat één factor essentieel is in de huidige markt: de flexibiliteit van het systeem.

Het concept dat zij voor ogen hebben, vereist faciliteiten die zowel kunnen worden gebruikt om stroom aan het net te leveren als om waterstof te produceren. Met dergelijke gecombineerde systemen is het mogelijk om optimaal te reageren op grote schommelingen in windenergieoutput en prijzen in de energiemarkten. Bovendien is het mogelijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de kosten voor koolstofemissies. ‘De operator kan op elk moment beslissen: moet ik de elektriciteit verkopen of omzetten naar waterstof?’, legt Reichelstein uit. ‘Voor middelgrote en kleinschalige productie zouden deze faciliteiten nu al winstgevend zijn.’

Nieuwe bedrijfsmodellen

Productie op die schaal is bijvoorbeeld geschikt voor de metaal- en elektronicasector, of voor het aandrijven van een heftruckpark op een fabrieksterrein. De economen voorspellen dat het proces ook in 2030 competitief zal zijn in grootschalige productie, bijvoorbeeld voor raffinaderijen, ammoniakproductie, ervan uitgaande dat de kosten van windenergie en elektrolyse blijven dalen. ‘Ook is het gebruik in brandstofcellen voor vrachtwagens en schepen denkbaar’, zegt Glenk.

‘Power-to-gas biedt nieuwe bedrijfsmodellen voor bedrijven in verschillende sectoren’, zegt Glenk. ‘Elektriciteitsleveranciers kunnen waterstofleveranciers worden voor de industrie, terwijl fabrikanten zich met hun eigen gecombineerde faciliteiten kunnen aansluiten bij de gedecentraliseerde stroomopwekkingsactiviteiten, zodat we een klimaatvriendelijke en intelligente infrastructuur kunnen ontwikkelen die energieopwekking, productie en energie optimaal koppelt en transporteert.’