Lees verder
De op het Limburgse chemiepark Chemelot geplande grootschalige biogasinstallatie van Zitta®Biogas gaat nog in 2019 van start, een jaar eerder dan gepland. De installatie levert grondstof, energie en restwarmte voor de kunstmestproductie.
Redactie / Geleen

De installatie wordt gebouwd door Zitta®Biogas, een joint venture van het Deense Re-N technology en de Limburgse producent van kunstmest en ammoniak OCI Nitrogen. Die laatste gaat het biogas gebruiken in het productieproces en de reststroom van de vergisting, digestaat, verwerken tot organische mestkorrels. De restwarmte van de fabriek gebruikt om het energieverbruik van dit proces verder te optimaliseren.

Zitta®Biogas gaat ruim 700 kton mest per jaar van Limburgse varkensboeren verwerken. Veehouders die mest willen leveren, kunnen zich naar verwachting later dit jaar inschrijven. ‘Een mooi voorbeeld dat Chemelot zich ontwikkelt tot een site waar schone energie en materialen centraal staan,’ zegt de Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker hierover op de website Sittard-Geleen Nieuws.

Het biogas-project past in de ambitie van Industriepark Chemelot om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Eerder werd daartoe een groot zonnepark op het terrein gebouwd, dat vanaf 15 maart groene stroom gaat leveren.