Lees verder
Vandaag is in Geleen de uitbreiding van de Multi Purpose Pilot Plant van Chemelot InScite feestelijk in gebruik genomen door de Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker.
Redactie / Geleen

InSciTe is een facilitator voor ondernemers die pionieren met materialen en grondstoffen uit niet-fossiele bronnen. In de proeffabriek kunnen zij samen met onderzoekers chemische processen en innovatieve materialen testen en in beperkte hoeveelheden produceren. De meest recente uitbreiding is een reactor om onder meer lignine te verwerken. Hiermee gaat het jonge bedrijf Vertoro lignine olie produceren, die als biobased grondstof dient voor bioplastics, chemicaliën en brandstof.

“We zijn nu toe aan de volgende stap; in de praktijk bewijzen dat lignine een goede vervanger kan zijn van fossiele olie”, zegt Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro. “In de nieuwe installatie kunnen we sneller en grotere bruikbare batches maken. Tot wel 150 liter per dag. Daarmee kunnnen potentiële klanten uitgebreid testen.”

Voor de verdere opschaling, een demoplant, gaat Vertoro samenwerken met Sekab in Zweden. “In de toekomst wordt er dan wellicht een commerciële plant gebouwd in Geleen.”

Gedeeld risico

Kennisinstituut InSciTe werd in 2014 opgericht met steun van Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven, DSM en Provincie Limburg. Inmiddels zijn meer dan 35 partners aan InSciTe verbonden. Daarmee heeft het kennisinstituut bijgedragen aan de ontwikkeling van zeven startups, waaronder Vertoro.

“Ontwikkeling van innovatieve concepten is risicovol, maar wij laten zien dat door onze aanpak binnen een consortium, met de gezamenlijke kennis, gedeelde kosten en een gedeeld risico, grote stappen kunnen worden gezet op onze weg naar een duurzame chemische industrie”, aldus Emiel Staring, Managing Director van InSciTe.

Foto boven vlnr. Wout Ludema (Brightlands Chemelot Campus), Emiel-Staring (Chemelot InSciTe) en Dannie van Osch (Vertoro).

Beeld: Jonathan Vos/Chemelot InSciTe