Lees verder
Dit weekend (23/24 februari) wordt op Fox Business Network en Bloomberg International een reportage uitgezonden over start-up Vertoro uit Geleen. De uitzending is ook te zien op Youtube.
Redactie / Geleen

In de Amerikaanse reportage is te zien hoe een duurzame olie wordt gedestilleerd uit lignine die is verkregen uit biomassa reststromen en restproducten uit de papierindustrie. Deze olie vormt een milieuvriendelijke basis voor biomaterialen en biobrandstoffen en kan worden ingezet in de scheepvaart.

CEO Michael Boot van Vertoro wordt hierover in de studio geïnterviewd door de actrice en onderneemster Kathy Ireland. Verder komt in de reportage een aantal deskundigen aan het woord: Panos Kouros (Vertoro), Patrick Claessen (Brightlands Venture Partners), Tys van Elk (LIOF), Emiel Hensen (TU/e), Eric Appelman (Brightlands Chemelot Campus) en Kamalijt Sood (SAINC Energy).

De reportage toont beelden van de biobased pilot plant van kennisinstituut Chemelot InSciTe op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Vertoro is daar ontstaan uit een tweetal InSciTe onderzoeksprojecten met participatie van TU Eindhoven, Maastricht University en DSM.

Opschaling biobased processen

Chemelot InSciTe beschikt als één van de weinige kennisinstituten in Nederland over de juiste proces valorisatie-infrastructuur om biobased dromen zoals van Vertoro te kunnen waarmaken en de maatschappelijke impact ervan te maximaliseren. InSciTe ondersteunt ondernemers door pilot faciliteiten in de opschaling van biobased processen in te zetten. In het voorjaar van 2019 wordt in Geleen een aantal nieuwe installaties mede hiervoor in gebruik genomen.

Marijn Rijkers, Program Director Biobased bij Chemelot InSciTe, is medeverantwoordelijk voor het ontwerp van deze installaties: ‘Lignine is de bionafta van de toekomst, de toegangspoort voor duurzame en hoogwaardige materialen. In Chemelot InSciTe vindt Vertoro een partner in kennis en infrastructuur, om zo hun lignine verwaardingsdroom te realiseren en een brug te slaan naar implementatie. Deze samenwerking zorgt voor versnelling richting een grote potentiële afzetmarkt. Met lignine hebben we bij wijze van spreken goud in handen.’