Lees verder
In april volgend jaar wordt in de pilotplant van het Institute for Science and Technology (InSciTe) op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een proeffabriek opgeleverd voor het omzetten van biologische reststromen en afval in hoogwaardige producten. 
Redactie / Geleen

Hiermee zet InSciTe een volgende stap in het valoriseren van veelbelovende duurzame innovaties. Eerste klant is het Eindhovense bedrijf Vertoro dat in de fabriek olie uit lignine gaat produceren. Vertoro is een spin-off van wetenschappelijk onderzoek naar lignine binnen een InSciTe consortium van Universiteit Maastricht, TU/e en Brightlands.

Lignine olie blijkt geschikt als brandstof voor scheepvaartmotoren. ‘Het blijft over van hout als restproduct bij de productie van papier. Een hernieuwbare grondstof dus’, zegt Emiel Staring, directeur van InSciTe. ‘Daar ligt de eerste commerciële toepassing, want over een paar jaar wordt de scheepvaart wettelijk verplicht om over te stappen op schonere brandstof.’

Innovaties aanjagen

Vertoro wil het komend jaar zoveel lignine omzetten dat de olie in de praktijk getest kan gaan worden. Daarvoor is een proeffabriek nodig om op grotere schaal te produceren. ‘Wij hebben nu samen met de Campus besloten om die te bouwen. InSciTe investeert een paar miljoen euro in de proeffabriek die ook voor andere partijen beschikbaar komt.’ Als de technologie wordt gelicentieerd, is een deel van de opbrengst voor InSciTe. Emiel Staring: ‘Met het geld kunnen we investeren in nieuwe faciliteiten en diensten, om innovaties aan te jagen.’

Zelfstandigheid

InSciTe is in 2015 opgericht door de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, de Technische Universiteit Eindhoven, DSM en de Provincie Limburg om ideeën en plannen op het gebied van nieuwe materialen voor industriële en biomedische toepassingen te testen en later te valoriseren. In een model van open innovatie waarin zo veel mogelijk kennis en kunde gedeeld wordt. Het aanvankelijke budget van € 80 miljoen was bedoeld als eerste financiering voor een periode van vijf jaar, vervolgens moet het instituut toegroeien naar grotere zelfstandigheid.

Lees het volledige artikel op de website van Brightlands