Lees verder
De populaire DEI-subsidie (Demonstratie Energie-Innovatie) verandert drastisch in 2019. Dit maakte subsidieverstrekker RVO vorige week onder voorbehoud bekend tijdens een consultatiebijeenkomst.
Redactie / Den Haag

Een van de meest in het oog springende wijzigingen is de samenvoeging met een aantal andere energiethema’s tot één grote nieuwe regeling met een budget van ruim 100 miljoen euro. Bij het toekennen van subsidies geldt wel: op=op. Daarop wijst adviesbureau PNO Consultants.

Uitbreiding thema’s

De DEI-subsidie is van oorsprong bedoeld om Nederlandse demonstratieprojecten op het gebied van energieopwekking en energiebesparing in de etalage te zetten. Met ingang van volgend jaar komt de focus echter te liggen op het bijdragen aan kosteneffectieve CO2-reductie in 2030. Daaronder vallen onder meer thema’s als flexibilisering van het elektriciteitssysteem (waaronder waterstof voor de industrie), CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage), recycling en optimale benutting van het energielandschap.

Een andere in het oog springende wijziging bij de nieuwe regeling is dat de tendersystematiek plaats maakt voor de principes ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ en ‘op=op’. Het is dus zaak om tijdig een aanvraag in te dienen. Dat kan naar verwachting vanaf begin februari. Wie met het uitwerken van projectideeën wacht tot de publicatie van de nieuwe regeling, vist mogelijk achter het net, waarschuwt het adviesbureau.

Lees het volledige artikel over DEI op de website van PNO Consultants