Lees verder
Het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool en Northern Knowledge nodigen relaties uit voor de theatershow Save the Earth, op 12 januari in Groningen.
Redactie / Groningen

‘Save the Earth’ waren de laatste publieke woorden van Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels, die in 2014 overleed. Ockels studeerde in de jaren zeventig natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij later promoveerde en buitengewoon hoogleraar werd. In de jaren tachtig maakte hij zijn eerste ruimtevlucht met het de Space Shuttle Challenger. Daarna werd hij hoogleraar duurzame technologie aan de TU Delft.

Na zijn ruimtevlucht richtte Ockels zich vooral op het promoten van duurzaamheid. Enkele maanden voor zijn dood publiceerde hij tien geboden met als kernboodschap dat mensheid, natuur en aarde een onscheidbare eenheid vormen.

Duurzaamheid in Groningen

Op dit duurzame gedachtegoed is de muzikale show Save the Earth gebaseerd. Daarbij gaat het niet alleen om entertainment, maar vooral om een serieuze en zeer actuele boodschap. Voorafgaand aan de show laten onderwijsinstellingen, de provincie, de  gemeenten en het bedrijfsleven tijdens een Duurzaamheidsmarkt zien wat er in de provincie Groningen zoal gebeurt op het gebied van de circulaire economie en energietransitie. Presentator Jörgen Raymann voelt gedeputeerden Patrick Brouns, Nienke Homan en burgemeester van Groningen Peter den Oudsten aan de tand over hun visie op de verdere ontwikkeling van duurzaamheid in de provincie Groningen.

Daarnaast verzorgt Henk Alssema, directeur van VanAfval BV, samen met klimatoloog en weerpresentator Reinier van den Berg een masterclass over hoe gemeenten concreet invulling kunnen geven aan de circulaire economie. Voor deze masterclass is apart aanmelden noodzakelijk.

In totaal zijn er in 2019 nog 14 voorstellingen van Save the Earth. Meer informatie, diverse aanmeld-mogelijkheden en tourdata van andere locaties zijn te vinden in de agenda.