Lees verder
De industrie omarmt de koers die is uitgezet in het Ontwerp voor een Klimaatakkoord. Hiermee is het mogelijk om de klimaatdoelstellingen te halen.
Redactie / Den Haag

Dat maken de organisaties VNCI (Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie), VEMW (Koninklijke Vereniging voor Energie, Milieu en Water), VNPI (Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie), VNP (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken) en VNMI (Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie) bekend in een gezamenlijk persbericht.

De verenigingen betitelen het ontwerpakkoord als ‘goed nieuws voor Nederland’. Zij zijn teleurgesteld in het besluit van de natuur- en milieuorganisaties om zich terug te trekken, nu er geen Nederlandse CO2-heffing is ingevoerd. In kringen rond de biobased economy wordt een dergelijke heffing ook dringend gewenst als instrument om de transitie naar hernieuwbare grondstoffen en -brandstoffen economisch haalbaar te maken.

Volgens de industrie-verenigingen doet het loslaten van CO2-beprijzing echter geenszins af aan de inzet van de industrie om de CO2-doelstellingen te halen. Zij blijven CO2-reductie zien als prioriteit. Sinds 1990 is de uitstoot van CO2(-equivalenten) door de industrie met 32 procent gedaald. Forse investeringen zullen nodig zijn om deze trend sterk versneld voort te zetten, waarbij het ‘een uitdagend karwei’ zal worden om deze ambitie in te vullen en tegelijkertijd competitief te blijven in de markt.

De verenigingen gaan het ontwerpakkoord nu verder uitwerken in overleg met hun achterban.