Lees verder
Tetra Pak is begonnen met baanbrekend onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Dat gebeurt in samenwerking met het Synchotron (röntgen)stralingslaboratorium MAX IV in Lund (Zweden) en de onderzoeksfaciliteit ForMAX, die gespecialiseerd is in het bestuderen van materialen uit bossen.
Redactie / Lund

Het onderzoek van Tetra Pak heeft tot doel nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. Hiermee wil het bedrijf nieuwe duurzame verpakkingsoplossingen ontwikkelen op basis van papier. Die moeten zo min mogelijk gebruik maken van schaarse hulpbronnen, duurzaam zijn, goed bestand zijn tegen vloeistoffen, veilig zijn voor voedsel en goed zijn te recyclen.

De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling van materiaal voor papieren rietjes. Met de Synchotron kan in realtime worden weergegeven hoe het materiaal reageert op veranderingen in de omgeving en op verschillende soorten vloeistoffen.

Nieuwe inzichten

“Dit helpt Tetra Pak nieuwe inzichten te verkrijgen in plantaardige materialen als basis voor toekomstige innovaties”, zegt Eva Gustavsson, Vice President Materialen & Verpakkingen bij Tetra Pak. “We hebben de ambitie om de meest duurzame voedselverpakking ter wereld te leveren. Die is volledig recyclebaar en heeft een minimale impact op het milieu. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en een toename van vezelrijk materiaal is daarbij essentieel.”

Volgens Kim Nygård, manager van ForMAX beamline, MAX IV is het stralingsexperiment een mijlpaal voor zowel de academische wereld als de verpakkingsindustrie. “Deze onderzoeksfaciliteit is de eerste in zijn soort en zal zowel fundamenteel als toegepast industrieel onderzoek naar hoe nieuwe, duurzame materialen in de toekomst gebruikt kunnen worden vergemakkelijken.”

Kijk voor meer informatie op de website van Tetra Pak.

Beeld: MAX IV