Lees verder
De startup Boostani, een spin-off van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM), maakt verpakkingen van levensmiddelen beter recyclebaar door toepassing van een biobased vezel.
Redactie / Geleen

Voedselverpakkingen voor bijvoorbeeld vlees bestaan tot nu toe uit wel 10 verschillende flinterdunne lagen (10 micrometer), elk met verschillende eigenschappen. Het productieproces is omslachtig en gebruikt relatief veel materiaal. Recyclen is bovendien ingewikkeld, omdat al die lagen naderhand nauwelijks meer zijn te scheiden.

Boostani ontwikkelde een additief van afbreekbaar biobased materiaal, dat het mogelijk maakt om verpakkingen van bijvoorbeeld polypropyleen en polyethyleen te vervaardigen uit één enkele laag. Het additief vormt een barrière tegen stoffen die door de lagen heen willen dringen. Met een speciale extrusietechniek wordt het materiaal homogeen uitgelijnd.

In het laboratorium zijn de ondernemers erin geslaagd om 70% van de verpakking uit een enkele laag te vervaardigen. Aan de overige 30% wordt nog gewerkt. Voor de opschaling lopen testen aan het instituut voor biobased materialen in Aken en op de extrusiemachines op Brigthlands Chemelot Campus. Boostani is bovendien op zoek naar bedrijven die het product willen testen.