Lees verder
Borden en bestek, biopolymeren om mosselbanken te vormen, textiel, verf, afwasproducten en zelfs een vierpersoonswagen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de meer dan 100 producten vervaardigd uit biobased materialen die tijdens LandArt Diessen 2017 tentoongesteld waren. Vele bezoekers vroegen echter: “Waar kan ik dit product kopen? Waarom vind ik dit niet in een winkel bij mij in de buurt?”
Redactie / Brussel

Het merendeel van de bezoekers had wel al gehoord van de biobased economie, maar wist niet waar je biobased producten kan kopen. Voor europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (Nederland) en Franc Bogovič (Slovenië) was het aanleiding voor de publicatie van het boek “Biobased Economy: next steps”.

In deze publicatie worden de meest recente ontwikkelingen in de biobased industrie besproken en aanbevelingen gemaakt om de sector meer zichtbaarheid te geven: “Er is meer nodig om de gewone burger te bereiken. We moeten de consument beter betrekken in het verhaal van de biobased industrie.

Storytelling

Een van de EU initiatieven die daaraan bijdragen is het het Bioeconomy Awareness and Discourse Project (BioCannDo), opgestart in 2016. Dit door de EU geïnitieerde project wil op een heldere manier het belang van de biobased economie overbrengen. BioCannDo, samen met AVANS Hogeschool als één van de partners, onderschrijft hierbij het belang van “storytelling”: biobased moet investeren in het vertrouwen van de consument.

Op woensdag 7 maart lichten Lambert van Nistelrooij en Franc Bogovič hun boek toe in het Europees Parlement te Brussel. Franc Bogovič is voormalig minister voor Landbouw in Slovenië en aanjager van biobased initiatieven in zijn land. Hij opent 10 mei de biobased kunstexpositie van LandArt 2018 in Kostanjevica na Krki, Slovenië.