Lees verder
De biobased industrie maakt zichzelf onnodig kwetsbaar door zich te richten op het ontwikkelen van drop-ins. Dat zei Wim Soetaert, directeur van de Bio Base Europe Pilot Plant, deze week tijdens een bijeenkomst over de circulaire bioeconomie.
Redactie / Brussel

Drop-ins zijn biobased alternatieven voor op aardolie gebaseerde chemicaliën. ‘Dat klinkt aantrekkelijk: het is niet nodig om volledig nieuwe processen te ontwikkelen om biobased drop-ins te kunnen gebruiken’, stelt Soetaert. ‘Maar het maakt je wel zeer kwetsbaar, want bij lage olieprijzen wordt er net zo makkelijk teruggeschakeld naar fossiele grondstoffen.’

Soetaert pleit daarom ervoor dat de biobased industrie zijn nek uitsteekt en zich meer richt op nieuwe producten, met nieuwe eigenschappen, voor nieuwe toepassingen. Dat is weliswaar ingewikkelder omdat er volledig nieuwe waardeketens moeten worden opgezet, maar biedt naar de toekomst toe meer perspectief.

De bijeenkomst over circulaire bioeconomie was onderdeel van de EU Industry Days in Brussel, op 5 en 6 februari. Lees het volledige artikel hierover op Agro&Chemie.