Lees verder
Investeringen in de biobased industrie nemen toe. In Europa is de omzet van de sector vorig jaar met 11% gegroeid tot € 674 miljard. Daarmee levert de biobased industrie meer dan 3 miljoen banen op. Volgens de Gentse biotechprofessor Wim Soetaert zou die groei nog veel forser kunnen zijn. Als de overheid doortastender zou zijn.
Redactie / Gent

Wim Soetaert is CEO van de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. In een interview met het Vlaamse Kanaal Z / Knack wijst hij erop dat in Europa veel biobased innovaties worden gedaan, maar dat het bedrijfsleven voor investeringen in productie-faciliteiten veelal uitwijken naar lage lonenlanden buiten de EU.

Daar lijkt echter langzaam maar zeker een kentering in te komen. Zo gaan Avantium en BASF investeren in een fabriek voor PEF in het Antwerps havengebied. In totaal groeiden de Europese investeringen van € 2 miljard in 2014 tot € 5 miljard in 2017.

Volgens Soetaert zou het nog veel meer kunnen zijn als overheden doortastender zouden zijn en de uitstoot van CO2 in het gehele bedrijfsleven zouden belasten: ‘Als iedere ton uitgestoten CO2 30 euro zou kosten, waaraan niemand zou kunnen ontsnappen, dan schiet die innovatie echt wel uit de startblokken.’