Lees verder
Tetra Pak gaat samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie ontwikkelen, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren op basis van microbiologie.
Redactie / Lausanne

De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat in de eerste fase een gehakt produceren dat als basis dient voor het maken van allerlei soorten vleesvervangers. Daarbij worden micro-organismen ingezet als kleine productiecentra die eiwitrijke producten maken zoals alternatieven voor vlees, zeevruchten en zuivel. Het proces kan ook de smaak en textuur van traditionele plantaardige voedselproducten verbeteren.

Tetra Pak ziet grote kansen voor alternatieve eiwitbronnen in de ontwikkeling van nieuwe vormen van duurzaam voedsel. Vergeleken met de productie van traditionele eiwitbronnen is er een lagere CO2-voetafdruk en aanzienlijk verminderd land- en watergebruik. Deze combinatie van factoren maakt de weg vrij om duurzamere voedselzekerheid te bieden aan een groeiende wereldbevolking. Dit is onderdeel van Tetra Pak’s ambitie om in 2050 een CO2-neutrale waardeketen te bereiken. Mycorena is van plan haar productiecapaciteit en bereik te vergroten door in de nabije toekomst nieuwe fabrieken in Europa en Azië te openen.

Beeld: Fermentatietanks (Cagkan Sayin/Shutterstock)