Lees verder
DSM is het meest groene chemiebedrijf ter wereld, volgens de nieuwe ChemScore ranglijst van de Zweedse non-profitorganisatie ChemSec. Met 29 van de 48 haalbare punten liet de Nederlandse chemiebedrijf de concurrentie achter zich.
Redactie / Gotenburg

ChemSec houdt voor investeerders de ChemScore-ranglijst bij van de 35 grootste chemische bedrijven van de wereld, hun portfolio van gevaarlijke producten en hun inspanningen om deze te verduurzamen. Op die manier probeert ChemScore investeringen in veiligere en groenere alternatieven te stimuleren en daarmee de chemische industrie aan te zetten om te vergroenen.

Meer dan 70% van alle chemicaliĆ«n in Europa zijn gevaarlijk voor de menselijke gezondheid en/of het milieu, stelt ChemSec. Dat is cruciale informatie voor investeerders. Zo is het geen toeval dat de marktwaarde van bedrijven die persistente chemicaliĆ«n zoals PFAS produceren de laatste maanden een duikvlucht heeft genomen. “Door ChemScore te gebruiken, kunnen investeerders dergelijke problemen voorzien voordat ze zich voordoen”, zegt Anne-Sofie BƤckar, Executive Director bij ChemSec.

ChemScore is ontwikkeld met input van vertegenwoordigers van de chemische industrie en Aviva Investors, een wereldwijde vermogensbeheerder met zo’n ā‚¬ 400 miljard aan beheerd vermogen. In de ranglijst worden bedrijven beoordeeld op vier criteria: portfolio gevaarlijke producten,Ā  ontwikkeling van veiligere chemicaliĆ«n, beheer/transparantie en controverses (zoals ongevallen, boetes en aansprakelijkheidszaken).

Andere Nederlandse bedrijven in de ranglijst zijn Akzo Nobel op de 3e en LyondellBasell op de 29e plaats. Belgische bedrijven scoren in de achterhoede, met Solvay op de 28e en Umicore op de 33e plaats.

Beeld: Antoine2K/Shutterstock