Lees verder
Neste heeft een minderheidsbelang verworven in Alterra Energy, een Amerikaans bedrijf voor chemische recyclingtechnologie. Alterra wil nog dit jaar starten met de bouw van een ultramoderne liquefactie-site in Europa. De locatie is nog niet bekendgemaakt.
Redactie / Akron

De samenwerking tussen de bedrijven omvat gezamenlijke technologieontwikkeling en wereldwijde technologielicenties. De focus ligt hierbij initieel op Europa, een leidende markt in de wereldwijde transitie naar het volledig circulair maken van plastic waardeketens. Op deze manier willen de bedrijven de acceptatie van chemische recycling bespoedigen en capaciteit ontwikkelen om moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in hoogwaardige polymeren en chemicaliën.

De technologie van Alterra kan een brede reeks plastic afvalstromen van diverse post-consumer bronnen vloeibaar maken tot een materiaal dat vergelijkbaar is met ruwe olie. Die kan vervolgens flexibel door bedrijven als Neste worden verwerkt en verbeterd tot een hoogwaardige grondstof voor de productie van polymeren en chemicaliën.

Alterra’s bestaande fabriek voor het op industriële schaal vloeibaar maken van plastic afval in Akron, Ohio (VS), produceert commerciële volumes die al tot hoogwaardige grondstoffen voor plastics en chemicaliën kunnen worden geraffineerd en verbeterd. Samen met de raffinagecapaciteit van Neste stelt dit op duurzaamheid gerichte merken wereldwijd in staat om gerecyclede inhoud in hun producten en aanbod op te nemen.

“Deze samenwerking ondersteunt het doel van Neste om nieuwe bedrijfsgroei op te bouwen op basis van chemische recycling, en vormt tegelijkertijd een nieuwe belangrijke stap in de richting van ons doel om vanaf 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval te verwerken”, zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste.

Beeld: Alterra Energy