Lees verder
Coatingbedrijf Beckers Group heeft een hoogwaardige coating gepresenteerd die ftaalzuuranhydride uit plastic afval bevat. Het is een wereldprimeur, gemaakt in een pilot door Beckers, BioBTX en Symeres.
Redactie / Berlijn

Ftaalzuuranhydride is het meest gebruikte aromatische zuur voor de productie van polyesterhars en maakt 40-50 procent uit van de harsen waarin het aanwezig is. Traditioneel wordt het gemaakt van aardolie.

Toeleveringsketen

Circulaire hars
Circulaire hars

Beckers werkt samen met BioBTX en het onderzoeksinstituut Symeres om een alternatieve toeleveringsketen te creëren voor duurzame aromatische monomeren gemaakt van plastic afval. BioBTX heeft een methode ontwikkeld om dat te converteren naar BTX (benzeen, tolueen en xyleen). Symeres oxideert de xylenen vervolgens tot aromatische ftaalmonomeren, die door Beckers als drop-in kunnen worden gebruikt om harsen te maken die geschikt zijn voor het coaten van metaal.

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de productie van duurzamere harsen en verven,” zegt Julien Marquiant, Resin Lab Manager bij Beckers. “Het is echt een game changer voor ons en onze mogelijkheid om materialen van hoge kwaliteit te verwerken die gemaakt zijn van plastic afval.”

Ton Vries, directeur bij BioBTX: “De samenwerking met Beckers bewijst dat circulaire oplossingen al te realiseren zijn als partijen uit verschillende industrieën hun krachten bundelen. In dit geval wordt niet alleen voorkomen dat het plastic afval toeneemt, maar wordt tegelijkertijd de behoefte aan fossiele grondstoffen verdrongen.”

Aanzienlijke voordelen

De pilot is nog in ontwikkeling, maar kan significante duurzaamheidsvoordelen hebben. Naast het upcyclen van duizenden tonnen afvalplastic tot hoogwaardige producten, geven vroege schattingen aan dat het proces het potentieel heeft om de koolstofuitstoot van een witte coating met dergelijk gerecycled materiaal minstens 10 procent is te reduceren ten opzichte van nieuwe grondstoffen. Beckers zal de kwaliteit en geschiktheid valideren van het ftaalzuuranhydride dat Symeres produceert met behulp van de BioBTX-xyleen. Symeres is actief op zoek naar een potentiële partner om deze technologie de komende 3-5 jaar door te ontwikkelen en in licentie te nemen.

Zie de website van Beckers Group voor meer informatie.

Image: Mr.1/Shutterstock