Lees verder
De chemische industrie in Nederland wil dat er een subsidie-instrument komt om het gebruik van zogeheten ‘alternatieve koolstofbronnen’ te stimuleren en op te schalen. Dat stelt de Koninklijke VNCI naar aanleiding van het gisteren (20 april) verschenen rapport ‘van Routekaart naar Realiteit’.
Redactie / Den Haag

Het rapport laat de weg zien die de sector gaat afleggen om over minder dan dertig jaar klimaatneutraal en circulair te zijn. Manon Bloemer, directeur VNCI: “We gaan niet alleen onze eigen CO₂-uitstoot terugdringen, maar willen ook een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de producten van onze afnemers.” Dat laatste kan bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame biogrondstoffen en recyclebaar afval (alternatieve koolstofbronnen) om chemische bouwstenen te maken. Dat bespaart CO₂ én draagt bij aan het bouwen van duurzame, circulaire waarde-ketens. Doordat de chemie zeer export-georiënteerd is, kan die inzet ook een wereldwijde positieve impact hebben.

De sleutels voor een succesvolle transitie zijn: eenduidig beleid, investeringen, financiering, innovaties en infrastructuur. Via een subsidie (vergelijkbaar met de SDE++) kan de overheid bovendien de marktvraag stimuleren, stelt de VNCI. Bloemer: “De chemiesector is volop bezig om de transitie vorm te geven. Dat is een complexe puzzel waarvan de stukjes op de juiste manier in elkaar moeten passen. Die complexiteit gaan we niet uit de weg.”

Het rapport is te vinden op de website van de VNCI.

Beeld: Marchu Studio/Shutterstock