Lees verder
Deze week lanceerden Cumapol, DSM-Niaga en Morssinkhof CuRe: een nieuwe technologie voor polyesterrecycling. Het partnerschap gaat van start met een pilotplant, om de technische en financiële duurzaamheid van CuRe te bewijzen. Het doel is om gebruikte polyester afvalstromen te recyclen naar hoogwaardig nieuw polyester, geschikt voor veeleisende toepassingen zoals tapijten, textiel en voedselverpakkingen.
Redactie / Emmen

CuRe Polyester Recycling Technology stelt ons in staat elk type gebruikt polyester te behandelen, de kleur te verwijderen en terug te zetten naar heldere pellets met dezelfde eigenschappen als ‘virgin’ PET. Gebruikt polyester gerecycled met de CuRe-technologie is foodgrade en kan daarom opnieuw worden toegepast in vrijwel elke typische polyester-toepassing.

Dit is een groot verschil met bestaande polyester recyclingtechnieken, die een relatief schone afvalstroom van heldere of lichtblauwe polyester flessen vereisen. Om die reden is de recycling van gekleurde of gemengde polyesters (zoals in tapijt, textiel en voedselverpakkingen) vaak niet economisch haalbaar en eindigen deze nog steeds op stortplaats of in de verbrandingsoven.

Continuproces

De CuRe-proeffabriek maakt een continuproces voor polyesterrecycling mogelijk voor post-consument en post-industriële polyesterafvalstromen – inclusief verpakkingsmaterialen en textielproducten – en reinigt het originele plastic materiaal van verontreinigingen en kleur. De CuRe-pilotlijn zou deze zomer operationeel moeten zijn.

Naast de recyclingbedrijven Cumapol en Morssinkhof uit Emmen (Drenthe) en DSM Niaga uit Geleen (Limburg) ondersteunen ook de twee hogescholen (NHL Stenden en Windesheim) in Green PAC en DuFor Polyester-specialiteiten het nieuwe initiatief. Andere partners zijn nog steeds welkom.