Lees verder
Cumapol is geselecteerd als een van de finalisten van de ‘Rabobank Duurzame Innovatie Award 2019’. De prijs wordt toegekend aan bedrijven met innovatieve oplossingen.
Redactie / Emmen

Cumapol neemt deel met de CuRe polyester Rejuvenation Technology, een energiezuinige recyclingoplossing voor gekleurd polyester en eindeloze product-tot-producttransformatie. Samen met DSM-Niaga, DuFor en Morssinkhof is in nauwe samenwerking met Hogeschool NHL Stenden een slimmere en schaalbare oplossing ontdekt om een ​​volledig gesloten polyesterketen op te zetten.

De CuRe-technologie werkt met elk type gebruikt polyester. Door de kleur te verwijderen kunnen heldere pellets worden gemaakt met dezelfde eigenschappen als polyester van zuivere (‘virgin’) kwaliteit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een sterke eigen kerntechnologie, waar andere technologieën modulair aan kunnen worden toegevoegd. Dit geeft de flexibiliteit om de beste route te kiezen, afhankelijk van het type polyesterafval: van PET flessen tot gekleurde tapijten en kleding.

Technisch directeur Marco Brons van Cumapol: “Ook die materialen willen we kunnen recyclen. Daarvoor hebben wij op laboratoriumschaal een nieuw proces ontwikkeld.” Om genoeg bewijs te kunnen leveren dat het proces ook op grote schaal werkt, is besloten in Emmen een pilotfabriek te bouwen die begin 2020 wordt geopend.

De winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2019 in verschillende categorieën worden op 27 september bekendgemaakt tijdens het Springtij Forum op Terschelling (zie agenda). De winnaars krijgen begeleiding en coaching plus een geldbedrag van de Rabobank.