Lees verder
De kolencentrale van RWE in de Eemshaven zal deze week voor het eerst (deels) op biomassa draaien, meldt RTV Noord.
Redactie / Eemshaven

De Eemshavencentrale wordt gefaseerd omgebouwd om volledig op biomassa te gaan draaien. Van oorsprong is het een zeer moderne en efficiënte steenkolencentrale. Na 2030 mogen echter geen kolen meer worden verstookt voor het opwekken van elektriciteit.

Volgens Marinus Tabak, directeur van de Eemshavencentrale, kost biomassa per energie-eenheid het dubbele van steenkool. Zonder subsidie zou de stroom onbetaalbaar worden. Maar deze investering levert wel een besparing op van bijna 1,3 miljoen ton CO2.

Toch komen milieu-organisaties in heel het land in opstand tegen nieuwe biomassacentrales, vanwege de verwachte uitstoot. Dat is een misverstand, legt Tabak uit op de website van RTV Noord: “Biomassa levert nog steeds CO2-uitstoot op bij verbranding. Maar dat hebben die bomen en planten eerder al uit te lucht gehaald. Daarom wordt het klimaatneutraal genoemd. Bovendien hebben we geïnvesteerd in rookgasreiniging, waardoor we 99,9999 procent van de schadelijke stoffen eruit halen. En dat gebeurt thuis in de open haard niet.”