Lees verder
Biobased bouwmaterialen kunnen de milieu-impact van een woning met 18 tot 33% verlagen ten opzichte conventionele bouw. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
Redactie / Wageningen

De onderzoekers analyseerden drie referentiewoningen zowel bij de toepassing van biobased als conventionele bouwmaterialen. In alle gevallen bleek de milieu-impact van biobased materialen lager uit te vallen, -niet alleen door de materialen zelf, maar ook door indirecte effecten. “Bij biobased bouwen kan de fundering lichter worden uitgevoerd, omdat deze materialen minder zwaar zijn dan beton. Dit verlaagt de totale milieu-impact aanzienlijk,” zegt projectleider Martien van den Oever van Wageningen Food & Biobased Research.

Het relatieve verschil tussen biobased en conventionele materialen is nog groter dan zo op het eerste gezicht lijkt. Dat komt doordat een aantal activiteiten en materialen hetzelfde zijn voor beide typen materialisaties. Denk aan zaken als (elektrische) installaties en de inrichting van het bouwterrein. Die zijn vergelijkbaar zijn voor zowel biobased als conventionele bouwprojecten. Hoe lager de totale milieu-impact, hoe groter echter het aandeel van dergelijke ‘standaard’-elementen: het varieert van 23% voor een halfvrijstaand huis op basis van beton (hoge MPG) tot 54% voor een appartementencomplex op basis van CLT (lage MPG).

Biogene koolstof

Hoewel de voordelen van biobased materialen duidelijk zijn, worden deze nog niet volledig erkend in regelgeving. Nederland en de EU hanteren uiteenlopende berekeningsmethoden. Beide negeren de opslag van biogene koolstof in biobased producten. Nederland neemt echter ook enkele minder betrouwbare impactcategorieën mee, die de EU voorlopig opzij zet. “Het is bijzonder dat Nederland onzekerheden accepteert, maar een goed meetbare factor als koolstofopslag buiten beschouwing laat,” zegt Van den Oever. Een eenduidige methode zou de acceptatie van biobased materialen versnellen en bijdragen aan een duurzamere bouwsector.

Het onderzoek naar de impact van biobased versus conventioneel bouwen maakte deel uit van een breder onderzoek door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met 17 partners, waaronder IA Bouwkunde, Agrodome (ook betrokken bij biobasedinkopen.nl), Centrum Hout en de Nationale Milieu Database. Daarin werden ook LCA’s gemaakt voor 13 biobased producten die nog niet in Nationale Milieudatabase stonden en een rekenmethode ontwikkeld voor het vaststellen van de biogene koolstofopslag in biobased producten. De Topsector Agri-Food financierde het onderzoek.

Van de bedrijven die aan het onderzoek deelnamen is een aantal reeds te vinden in de Nationale Database van Biobased Producten (biobasedinkopen.nl):

Ook Foreco (houtproducten) en Finti (Europees naaldhout) zijn vermeld op biobasedinkopen.nl, maar hebben nog geen producten ingevoerd.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van WUR.

Beeld: Ponsulak/Shutterstock