Lees verder
Studenten bouwkunde van de HZ University of Applied Sciences, Jesper Priester (20 jaar oud, rechts op de foto) en Jasper Meerdink (23), hebben een meetopstelling bedacht om geluidsabsorptie van biobased bouwmaterialen te meten.
Vlissingen

De studenten deden onderzoek naar het meten van eigenschappen van biobased materialen, zodat deze kunnen worden toegepast in de bouw en civiele techniek naast conventionele materialen. Ze besloten zich te focussen op de akoestische eigenschappen. ‘Dit heeft namelijk het snelst effect op een materiaal. Geluid kaatst tegen een ander materiaal aan en weer terug. Dit gaat heel snel. Bij warmte duurt het bijvoorbeeld even voordat iets is opgewarmd’, aldus Jasper.

De studenten bedachten een meetopstelling waarbij je meet hoeveel geluid wordt weerkaatst. Deze werd getest in een galmkamer op de TU in Eindhoven. Jesper: ‘Met de uitkomsten van ons onderzoek kunnen onderzoekers in het lectoraat Biobased Bouwen voortaan zelf geluidabsorptie meten van een materiaal en hoeven zij niet naar een duur extern bureau om te testen’.

Lees het complete interview met de studenten op de website van het Centre of Expertise Biobased Economy.