Lees verder
Zeewier is een prachtig product, dat veel eiwitten en gezonde inhoudsstoffen bevat. Daar weten ze aan de Zeeuwse kust meer van dan in Limburg. Of toch niet? Het Bio Treat Center in Venlo krijgt vanuit verschillende hoeken vragen rondom zeewier en onderzoekt de kansen en mogelijkheden.
Redactie / Venlo

‘Op dat gebied lopen er momenteel 4 of 5 verschillende leads,’ vertelt directeur Ton Voncken. Het toont aan hoe goed het innovatie-ecosysteem in Limburg werkt, waar het BTC onderdeel van is. Het werkt zelfs zo goed, dat een ondernemer van de grootste zeewierfarms in Maleisië een tijdje terug aanklopte met allerlei vragen over applicatievelden en innovatieve uitdagingen rondom zijn product. Hij was getipt door een afstudeerder van de HAS en vond in Venlo, aan de andere kant van de wereld, het antwoord op zijn vragen.

Ook sprak Voncken pas een Nederlandse ondernemer die een techniek had ontwikkeld om functioneel eiwit uit zeewier te halen, om dat te gebruiken in humane voeding. ‘We hebben hier alle nodige expertise om onderzoek naar voeding en voedingsclaims te doen, in de drie laboratoria van de Universiteit van Maastricht op Brightlands Campus Greenport Venlo. Maar wij kijken verder. Zo is er ook een mobiele installatie nodig om dat zeewier te oogsten en ter plaatse te raffineren. BTC-partner Grassa heeft een machine voor gras en waterplanten ontwikkeld en laten bouwen door een plaatselijk bedrijf. Mogelijk kan deze machine ook geschikt gemaakt worden voor de oogst van zeewier. We hebben hier in de regio een combinatie van hoogwaardige voedingskennis en high tech maakindustrie. Dat werkt.’

Lees in Agro&Chemie het artikel over de samenwerking van het Bio Treat Center en het Aachen-Maastrich Institute for Biobased Materials (AMIBM).