Lees verder
Donderdag 31 mei openen de Universiteit Maastricht, Brightlands en de Provincie Limburg nieuwe, geavanceerde laboratoria op de Campus Venlo van de Universiteit Maastricht. Tegelijkertijd worden twee nieuwe onderzoekscentra gepresenteerd: het Food Claims Centre Venlo (FCCV) en het Centre for Healthy Eating & Food Innovation (HEFI).
Redactie / Venlo

De nieuwe laboratoria zijn niet alleen van groot belang voor studenten en onderzoekers, maar ook voor ondernemers, want zij hebben baat bij kennis over gezonde voeding. De Campus Venlo werkt nauw samen met midden- en kleinbedrijf in de regio en is één van de Brightlands Campussen.

Food Claims Centre

Het FCCV doet onderzoek naar gezondheid en veiligheid van voedsel. Niet alleen omdat consumenten steeds meer informatie eisen over de producten die zij consumeren, maar ook omdat er steeds meer Europese richtlijnen komen. Dat maakt wetenschappelijke bewijsvoering noodzakelijk voordat nieuwe claims over voeding (gezond, light, suikervrij, etc.) of nieuwe producten aan de consument kunnen worden gepresenteerd.

Het Food Claims Centre Venlo wordt geleid door dr. Alie de Boer. Zij promoveerde in 2015 op de relatie tussen voeding en medicijnen aan de Universiteit Maastricht: “We zetten met dit centrum in Venlo iets unieks neer. Voor zover ik weet, wordt er nog geen gecombineerd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de voedingswereld in relatie tot de voedingswetgeving. Ons uitgangspunt is steeds de wetenschap. Iedereen claimt iets te weten over voeding. Suiker is slecht, groenten goed. Is dat zo? Eerst bewijzen. Vervolgens komt de toetsing aan de wet.”

Gezonde voeding

Het HEFI wil gezond eten bevorderen door onderzoek naar de effecten van voeding op de menselijke gezondheid, door de ontwikkeling van innovatieve, gezonde voedselproducten en een bijdrage te leveren aan gezondheidsbevordering door gezonde eetgewoonten.

Food Innovation and Health staat onder leiding van universitair hoofddocent Freddy Troost: “Hier in het hart van een van de grootste agrogebieden van Europa ontwikkelen we kennis, samen met andere kennisinstellingen en ambitieuze ondernemers. We passen wetenschap concreet toe, ontwikkelen nieuwe producten en dragen bij aan betere en gezondere voeding.”

Officiële opening

Het openingsprogramma start met toespraken van Joost van den Akker, gedeputeerde van de Provincie Limburg, gevolgd door University College Venlo onderzoekers. Jan Klerken, eigenaar/directeur van Scelta Champignons, spreekt over de nieuwste samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven in de faciliteiten van onderzoekslocatie Villa Flora op Campus Venlo.

De Campus Venlo van de UM is één van de vier snel groeiende Brightlands campussen in Limburg, waar ontwikkelen onderzoekers, ondernemers, investeerders en studenten nieuwe oplossingen ontwikkelen op het gebied van materialen, gezondheid, voeding en smart services. Op de Campus Venlo worden multidisciplinaire bachelor- en masteropleidingen aangeboden rond de thema’s voeding, voedingsleer en logistiek.